Saturday, August 22, 2009

Jasper Fforde: First Among Sequels

Pakkohan se viides osa Thursday Nextin seikkailuja oli lukea... Nyt on työn alla Kuvastaja-ehdokkaita, eli taas hieman taukoa täälläkin.

First Among Sequels sijoittuu vuoteen 2002, 14 vuotta Something Rottenin jälkeen. Thursday on kolmen lapsen äiti joka myy mattoja (ja muita lattianpäällysteitä). Tai ainakin niin hän uskottelee aviomiehelleen. Todellisuudessa Thursday on tietenkin edelleen kirjamaailmassa mukana, ja samalla tekee hyvin epäilyttäviä juustokauppoja... Ongelmia toki on: edellisistä kirjoista tutut hahmot eivät vain suostu pysymään poissa ja vanhin lapsi ei käyttäydy ollenkaan tavalla, joka mahdollistaisi Thursdayn jo hänelle näkemän tulevaisuuden. Tai oikeastaan tulevaisuutta ollenkaan, kenellekään.

Maailmaa ollaan siis taas pelastamassa, ja samalla ratkotaan kirjapuolen ongelmia. Kuten edellisissäkin kirjoissa, kirjamaailma on viihdyttävämpi. Tällä kertaa mukana on ylimääräisenä ongelmana se, että Thursday itse on tietenkin fiktiivinen hahmo, onhan hänen seikkailuistaan julkaistu jo monta kertaa, joten myös fiktiivinen Thursday elää kirjamaailmassa. Mutta onko niiden tarinoiden Thursday samanlainen kuin oikea, vai onko hänet kuvattu kirjoissa täysin erilaiseksi? Tästä saadaan paljon hupia irti.

Muuten First Among Sequels tuntui hieman väkinäiseltä ja ajoittain vaikutti siltä, että kaikki edellisissä kirjoissa esiintyneet hahmot piti saada tavalla tai toisella mukaan. Loppu oli kuitenkin onnistunut ja lopetus lupaa mielenkiintoista jatkoa Thursdayn tarinalle, joten kaipa sitä tulee näitä jatkossakin luettua. Koska ei tämäkään erityisen huono ollut..

No comments: