Tuesday, August 4, 2009

Jasper Fforde: The Well of Lost Plots

Eipä mennyt puolta vuotta seuraavan Thursday Next-kirjan pariin pääsemisessä. Tämä olikin hyvä asia, sillä siinä missä The Eyre Affair on suhteellisen itsenäinen kirja, muodostavat kolme seuraavaa osaa selvästi yhden kokonaisuuden.

The Well of Lost Plotsissa Thursday on muuttanut väliaikaisesti Kadonneiden Juonien Kaivoon, eli paikkaan missä toistaiseksi kirjoittamattomat kirjat asuvat. Siellä on muuten ihan rauhallista, mitä nyt Macbethin kolme noitaa käyvät lausumassa ennustuksiaan ja kirja tuntuu hajoavan alta... Thursday joutuu myös Jurisfictionin pyörteisiin, eli varmistamaan että jo olemassaolevissa kirjoissa kaikki sujuu kuten pitäisi. Eikä sovi unohtaa aviomiestäkään...! "Oikean maailman" puolelle ei tässä kirjassa päästä lainkaan, mutta eipä sitä juuri kaipaakaan.

The Well of Lost Plots on ehkä sirpaleisin näistä neljästä kirjasta, eli siinä on monta pienempää juonta eikä niinkään yhtä isoa. Monessa muussa kirjassa se haittaisi, mutta onneksi Fforde kirjoittaa niin hauskasti, että "väliepisodejakin" on todella hauska lukea. Jonkiverran kirjallisuustuntemusta nämä vaativat, että tajuaa edes osan vitseistä. Shakespearen tuntemus on aika olennaista... Nyt vielä neljäs osa uusintakierrokselta pois ja sitten uuden Thursday Nextin kimppuun.

En muuten muistanutkaan että Fforden toinen sarja, Nursery Crime-sarja, on ihan suora Thursday Next spin-off.

No comments: