Saturday, August 8, 2009

Jasper Fforde: Something Rotten

No niin, Thursday Next -sarja tältä osin luettuna, tai siis ne neljä "alkuperäistä" osaa. Something Rotten päättää tarinan, joka oikeastaan alkoi kirjassa Lost in a Good Book. The Eyre Affairin tapahtumatkin kummittelevat vielä mukana, mutta se toimii yksinäänkin (kolme muuta oikeastaan eivät).

Thursday palaa kaksivuotiaan poikansa (Friday) ja Pickwick-dodonsa kanssa takaisin "oikeaan maailmaan", jossa moni asia on muuttunut, mutta monet asiat ovat yhä ennallaan. Maailmanlopppua ennustetaan, mutta Goliath-korporaatio kaatuu, jos Swindon voittaa kroketin maailmanmestaruuden (kroketti on muuten todella vaarallinen laji!). Thursdaylla on myös ongelmia huonosti oikeaan maailmaan sopeutuvan Hamletin kanssa (jolla on mm.ongelmia tehdä päätöksiä...), ja kirjamaailmassa on myös vaikeuksia (mm. Hamletin poissaolon takia).

Something Rotten oli ehkä ehjempi kokonaisuus kuin The Well of Lost Plots ja varsin hauskahan tämälkin oli. Fforde nivoo aiemmissa osissa aloittamansa juonikuviot yhteen ja ainakin yksi "isommista kuvioista" oli sellainen, että kun tiesi sen olemassaolosta, sen etenemistä saattoi hyvin seurata aiemmissa kirjoissa (ekalla lukemisella meni ihan ohi). Lopussa oli tippa linssissä, yksi hienoimmista kuolinkohtauksista ikinä (sen enempää spoilaamatta kuka kuolee). Tämä olisi hyvin voinut olla viimeinen osa Thursdayn seikkailuita, mutta First Among Sequels on jo kirjahyllyssä...

No comments: