Saturday, January 30, 2010

John Scalzi: The Ghost Brigades

John Scalzin Old Man's War kirjan ensimmäinen jatko-osa The Ghost Brigades kuvailee Scalzin luomaa maailmaa hieman eri näkökulmasta kuin sarjan ensimmäinen osa.

Kirjan päähenkilö, Jared Dirac, kuuluu ensimmäisessäkin osassa kuvattuun Kummitusprikaatiin (josta ei tässä sen enempää). Hänen päässään kuitenkin myös Charles Boutin-nimisen neron mieli, jonka avaaminen on avain ihmiskunnan tulevaisuuteen. Dirac joutuukin kummallisesti välikäteen: onko hän oma itsensä, Boutin vai jotain muuta (Kummitusprikaatilaisilla tämä ei ole aivan selvää koskaan). Toisen ihmisen muistot nousevat ajoittain kiusallisestikin pintaan, mutta toisaalta Boutinin motiivit ja ennen kaikkea suunnitelmat on selvitettävä. Ensimmäisestä osasta tuttu Jane Sagan näyttelee isoa roolia The Ghost Brigades -kirjassa, ja pohjatyö seuravalle osalle luodaan selvästi.

The Ghost Brigades oli ihan viihdyttävä kokemus, ja etenkin Diracin koulutus taistelijaksi oli onnistunut. Scalzi ei sorru kuvaamaan uudestaan edellisen osan boot campia, vaan näkökulma ja tapahtumat ovat selvästi eroavia. Muutamassa kohdassa Scalzin fani-tausta korostuu, ja esimerkiksi tunnettujen scifi-kirjailijoiden mukaan nimetyt hahmot olivat tietenkin hauska kunnianosoitus, mutta myös vähän päälleliimattuja. Dirac on melko onnistunut hahmo, ja ymmärrettävästi vähemmän "ehjä" kuin Old Man's Warin John Perry. The Ghost Brigades tuo Scalzin maailmaan uusia ulottuvuuksia, ja tarkentaa käsitystä muista roduista ja niiden suhteista ihmisiin. Itsenäisenä kirjana The Ghost Brigades toimii tietenkin huonommin.

Old Man's War oli parempi, mutta kyllä The Ghost Brigadeskin kannattaa lukea.

No comments: