Sunday, January 24, 2010

Steph Swainston: Above the Snowline

Viime vuoden Åconin kunniavieraan Steph Swainstonin ensimmäinen romaani on tulossa keväällä suomeksi, joten tuntui hyvältä hetkeltä lukea hänen uusin romaaninsa, Above the Snowline. Kirja sopi loistavasti myös tähän vuodenaikaan ja säätilaan, sillä - kuten nimestä voi päätellä - nyt ollaan hyvin kylmässä paikassa! Eläytyminen oli entistä helpompaa.

Above the Snowline sijoittuu, hieman hämmentävästi, aikaan ennen The Year of Our War'ia, itse asiassa aika paljonkin ennen sitä. Jant on edelleen päähenkilö, mutta nyt tarinaa kerrotaan myös muiden hahmojen näkökulmasta. Puoliverinen ja vielä suhteellisen tuore kuolematon Jant lähetetään Darkling-vuorille selvittelemään paikallisten Rhydannejen ja vuorille vastasaapuneiden Awianien veristä riitaa. Jant joutuu kohtaamaan oman menneisyytensä ja pohtimaan sitä, mihin hän kuuluu ja mihin haluaa kuulua. Rhydannejen villi elämäntyyli vetää Jantia puoleensa, mutta asia ei tietenkään ole aivan yksiulotteinen.

Vaikka Above the Snowline sijoittuu kronologisesti sarjassa ensimmäiseksi, kannattaa se kuitenkin lukea neljäntenä. Maailmaa ei kuvailla enää niin tarkkaan, ja Jantin hahmossa tapahtuva muutos ("myöhempiin tarinoihin" nähden) nousee paremmin esille, kun hahmon "nykyisyyden" tietää. Tämä korostuu myös siinä, että muut hahmot kuvailevat tietenkin Jantia melko eri tavoin kuin hän itse, ja siksi hahmo kannattaa "tuntea" etukäteen. Rhydannejen ja Awianejen välinen viha muistuttaa ajoittain hieman häiritsevästi esim. Amerikan valloitusta, ja tietyissä kohdissa se tuntuu alleviivatulta. Kokonaisuutena Above the Snowline on kuitenkin samaa hyvää Swainstonia, eli ehdottomasti kannattaa lukea.

Seuraavassa Tähtivaeltaja-lehdessä tulee muuten ilmeisesti olemaan Swainstonin novelli eli Castle-sarjan maailmaan pääsee tutustumaan jo ennen hieman myöhemmin ilmestyvää romaanisuomennosta.

No comments: