Friday, March 9, 2007

Elizabeth Hand: Glimmering

Elizabeth Hand on tulossa Finncon'07 -tapahtumaan kunniavieraaksi, joten pitäähän häneltäkin (vihdoinkin) jotain lukea. Glimmering sattui helposti ja halvalla matkaan ulkomailta, joten siitä aloitettiin.

Glimmering on kirjoitettu 1997 ja sijoittuu vuosituhannen vaihteeseen. Se on aavistuksen verran kantaaottavaa eko-scifiä, jossa on kuitenkin voimakas ihmissnäkökulma. Handin kuvaama mailma on mielenkiintoinen pre/post-apokalyptinen (omituisella tavalla molepia yhtä aikaa...) sekoitus yliluonnollista ja luonnollista väkivaltaa ja kauhua. Etenkin muutamat hallusinaatio-kohtaukset ovat pelottavankin voimakkaasti kuvattuja. Tärkeänä teemana koko kirjassa tuntuvat olevan valinnat ja vastuut ja luonnollisesti kuolema.

Monella tavalla Glimmering vaikuttaa kirjalta, joka olisi voitu kirjoittaa 1987. Päähenkilöiden AIDS ja sen pelko/ongelmat vaikuttavat jotenkin tosi kahdeksankymmentälukuisilta. Tämä on toki ihan ymmärrettävää: Handin maailmassa ei ole enää AIDS-lääkkeitä ja AIDSin 80-luvun ongelmat ovat palanneet takaisin.

Melko synkkää kamaa, mutta "valitettavan" ajatuksia herättävää. Nyt pitäisi lukea Handilta vielä jotakin muuta, sen verran hyvä tämä oli.

Eilen tuli myös tehtyä "jotain outoa kirjallista", eli söimme Morelissa Lukitar-pullan! Toivottavasti saan siitä kuviakin, se oli hieno (eikä siis minun tekemäni).

No comments: